Leek meets Dronten (deel 1)

In navolging van het duo-blog initiatief van Marc Hesp en Maarten Prinsen starten wij, Irene Korting  (VVD-Dronten) en Bouke-Jan Vlonk (VVD-Leek), nu ook een duoblog. Deze wekelijkse blog gaat over politieke issues, maatschappelijke ontwikkelingen en de goede dingen van het leven. De eerste blog gaat is een kennismaking met onze politiek verfrissende kracht.

Voor de goede orde eerst een introductie van Irene:
Irene is naast haar raadslidmaatschap voor de VVD in Dronten ook onderneemster. Op het gebied van communicatie bouwt zij graag mee aan een betere wereld. Ze is erg betrokken bij het onderwijs heeft zodoende bestuursfuncties bij o.a. Technocentrum Flevoland (voor promotie van technische beroepen), maar helpt ze ook het onderwijs in Nepal een handje.

Irene over haar Dronten:
Over de gemeente Dronten kan ik kort en krachtig zijn. Het is een heerlijke plek om te leven. Ruim opgezet, comfortabel leven en volop dynamiek. Politiek gezien speelt er momenteel veel. Niet alleen zijn in Dronten de voorbereidingen voor de Gemeenteraadverkiezingen, die gehouden worden op 3 maart 2010, in volle gang. De VVD wil raadsleden die samen met de inwoners van Dronten, verantwoordelijkheid, vrijheid en veiligheid nastreeft met zo weinig mogelijk bemoeizucht van de overheid.

Concreet betekent dit politiek bedrijven over infrastructurele zaken als de aanleg van de N23, Hanzelijn en de ontwikkelingen rondom Lelystad Airport. Hierdoor komt de gemeente meer met grotere stip op de landkaarten te staan. Maar ook voorzieningen als de komst van woonzorgcentra, multifunctionele centra. Uiteraard ontkomt ook Dronten niet aan de economische crisis.  Zo is de VVD-Dronten een groot voorstander van het behoud van vrij parkeren in de gemeente. Dat is belangrijk voor de ondernemers van de gemeente en de toegankelijkheid van het nieuwe en moderne winkelcentrum Suydersee. Ook de Drontense liberalen denken actief mee en houden de vinger aan de pols om te komen tot een economisch herstel, waarbij de overheid weer slechts een beperkte rol heeft als marktmeester.

Over toekomst gesproken. De toekomst begint bij de jongeren in de gemeente. En dat is waar de VVD-Dronten zich hard voor maakt. Verbetering van de uitgaansmogelijkheden door reuring  op het Redeplein, ruimte voor een compleet onderwijsaanbod en veel aandacht voor recreatie, sport en ontspanning.
Kortom, de leefomgeving ook interessant maken en houden voor de jongere generaties. Zo zijn er genoeg zaken om aan te pakken en om over mee te denken in het prachtige Dronten.  En talloze manieren om dit op te pakken. Uiteraard is de Drontense wijze niet de enige en dus ben ik benieuwd naar de aanpak van de VVD in Leek. Welke parallellen zijn, zijn er ontwikkelingen die we kunnen herkennen en hoe werkt de lokale VVD in Leek?

Mijn reactie:
De gemeente Leek is met de dorpen: Enumatil, Leek, Lettelbert, Midwolde, Oostwold, Tolbert en Zevenhuizen een mooie gemeente om in te wonen, werken, maar ook recreëren. De houtwallen in het coulisselandschap zijn erg kenmerkend voor het gebied net als het water. Politiek gezien is er net een hele grote stap gezet met vaststellen van de Intergemeentelijke Structuurvisie (IGS) waar de gemeenten Noordenveld en Leek in het kader van de Regiovisie Groningen Assen 2030 en lange termijnplan hebben vastgesteld over de inrichting van het gebied. Het proces heeft heel wat voeten in de aarde gehad, ondanks dat veel mensen constructief hebben meegedacht, blijft de communicatie bij zulke grote projecten altijd lastig.

De vaststelling van het IGS, wil niet zeggen dat er verder geen onderwerpen meer zijn die besproken moeten worden. Zo heeft het preventief toezicht bij ons in de gemeente veel zaken naar beneden bijgesteld of zelfs afgesteld. Uiteindelijk moet je als gemeente het huishoudboekje wel op orde hebben en daar horen soms moeilijke keuzes bij.

Niet alleen in Dronten is de infrastructuur een punt van zorg ook voor Leek zien we dat het bestaande wegennet de groei van het verkeer het niet meer aankan. Niet voor niets is er een rondweg opgenomen in het IGS, een rondweg die wat de VVD betreft prioriteit krijgt voordat er nieuwe huizen gebouwd worden.

De mogelijke uit- en inbreidingen die in het IGS zijn verwoord zijn ook een bewuste keuze om de voorzieningen binnen onze gemeente op peil te houden. In dat licht zou het ook mooi zijn als het centrum van Leek aangepakt kan worden om meer ondernemers en daarmee mensen en gezelligheid te trekken. Daarnaast zitten er ook elementen in om het landschap in de gemeente te versterken en zijn er ondertussen al projecten gestart om het Westerkwartier (de westelijke gemeenten van de provincie Groningen) te laten aansluiten bij fietsknooppunten over de gemeente- en provinciegrenzen. 

Uiteindelijk zal de overheid niet heel erg groot hoeven zijn om zijn taak uit te voeren, alleen moet het wel op zoek zijn naar de juiste maat om de inwoners een goede en betrouwbare dienstverlening te kunnen bieden. De gemeente bewaakt de randvoorwaarden, onderwijs, veiligheid, openbare ruimte, landbouw, toerisme zijn belangrijke aandachtsgebieden, waarbij een gemeente in de uitvoering niet moet vervallen in bureaucratie, maar gewoon lekker snel door kan pakken.

Vervolg:
Zowel Irene (Twitter) als ik gebruiken de sociale media om inwoners te informeren over het wel en wee van de volksvertegenwoordigers van de toekomst. Het gebruik hiervan is inspirerend en je ontmoet veel mensen die het of met je eens zijn of je blikveld verruimen. Maar uiteindelijk houdt iedereen zich bezig met zijn/haar eigen leefomgeving en hoe hij/zij zich hiervoor wil inzetten.
Zo ontmoette ik gisteren tijdens de campagnedag in Winschoten een aantal Twittervrienden tegen die ik nog niet eerder in real-life heb gesproken. Goed om te zien hoe de sociale media werken en hoe eenvoudig ‘echt’ contact daardoor wordt. Politici die toegankelijk zijn. Dat is waar behoefte aan is.

Met deze duoblog proberen zowel Irene als gehoor te geven aan de geluiden die de leefomgeving aangaan. Het VVD geluid moet hierin herkenbaar zijn! Belangrijk! Zeker nu!

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com