Leek meets Dronten (deel 2)

Elke week mailen Irene Korting (Dronten) en ik (Leek) elkaar over politieke issues, maatschappelijke ontwikkelingen en de goede dingen van het leven. Na de eerste kennismaking vorige week deze week de verkiezingen in de gemeenten met een herindeling voor de boeg vertaald naar de lokale situatie.

Beste Irene,
Afgelopen woensdag waren de verkiezingen in de herindelinggemeenten, een mooie ‘realitycheck’ voor de wekelijkse peilingen. Toch valt het wel heel erg op dat de opkomst in al deze gemeenten (Horst aan de Maas, Oldambt, Peel en Maas, Venlo, Venray, Zuidplas) onder of rond de 50% zit. Een verklaring heb ik er niet direct voor, want naast het weer, kan het ook de politieke desinteresse zijn, of het idee dat het weinig zin heeft om te stemmen.

Zelf hoop ik dat de verkiezingen voor ons net zo succesvol zullen verlopen als die in Venlo (28,7% van de stemmen voor de VVD), het geeft in ieder geval wel een hele hoop energie om er weer mee aan de slag te gaan. Maar niet alleen tijdens de campagne moet er een goed en herkenbaar geluid te horen zijn.

Ook daarbuiten moet er goed, weloverwogen een standpunt worden gekozen en uitgedragen worden. Wanneer we lokaal in Leek kijken naar de raadsvergadering van afgelopen woensdag dan is het opvallend dat de VVD de enige partij is, die kritisch is op extra bestuurslagen, helemaal als er in het stuk zelf staat vermeldt dat deze lagen eerder de neiging hebben te kijken naar de structuren, dan naar de resultaten.

Uiteindelijk, denken wij als lokale VVD dat het juist om die resultaten en ook zeker de kwaliteit van deze resultaten gaat, want dat zijn de zaken die de inwoners kunnen zien. Dat zijn de zaken die tellen, en dat zijn de zaken waar wij als vertegenwoordigers en bestuurders op afgerekend dienen te worden. Het sterkt mij in de gedacht dat de VVD sterker moet worden, zeker nu!

Beste Bouke-Jan,
Als bruggenbouwer tussen politiek en samenleving heb ik deze week met verwondering de verkiezingen bij de herindelinggemeenten gevolgd. De opkomst bij de gemeenten Horst aan de Maas, Oldambt, Peel en Maas, Venlo, Venray, Zuidplas verbaasde me. Ten tijde van de economische crisis is het vreemd om te zien dat slechts de helft van de bevolking zich betrokken voelt bij de lokale politiek. Mensen zouden toch zeker nu getriggerd moeten zijn om bewuster dan ooit hun volksvertegenwoordigers te kiezen? Aan de andere kant begrijp ik het traditionele onbegrip en het onbehagen. Mensen zijn een beetje murw geworden als gevolg van politieke stilte buiten de verkiezingstijd om. Daar moeten de politici van nu en de toekomst meer rekening mee houden. Toegankelijk zijn, kritisch kijken naar het systeem, oog voor het resultaat, aanspreekbaar ‘zijn’ en verantwoordelijk voor de maatschappelijke ontwikkelingen en politieke keuzes.

Goed om te horen dat de VVD-Leek hier ten aanzien van de bestuurslagen ook breder kijkt. Dat maakt onderscheid. En dat is nodig. Zeker nu!

Maar alleen een kritische politieke blik is niet voldoende. De samenleving sturen blijft teamwork. Zo ben ik van mening dat als je iets wilt veranderen, inwoners zich er vaak toch zelf mee moeten bemoeien. Dat heb ik deze week ook weer gezien bij de aanleg van de twee kunstgrasvelden in Dronten waar de raad met een kleine meerderheid mee instemde.
Het enthousiaste en enerverende betoog van de voorzitter van de hockeyvereniging was van doorslaggevend belang om deze meerderheid te behalen.

Het voorbeeld Venlo is werkelijk prachtig om te zien. Dat juist daar de opkomst voor de VVD zo groot is heeft ook weer te maken met die zichtbaar- en doortastendheid. Je hebt helemaal gelijk! De in Venlo gevoerde VVD-campagne inspireert om ook actief te communiceren, authentiek te luisteren en politiek weloverwogen besluiten te nemen. Dat is waar behoefte aan bestaat in de samenleving. Of daardoor de stemopkomst hoger wordt valt te bezien.

Als politiek communicatieadviseur heb ik geleerd dat mensen pas in actie komen als ze een eigen belang hebben. Dat gedachtegoed zie je ook terug in de stemopkomst. Zolang zaken goed lopen blijft het stil. Pas als het echt niet anders kan laten mensen hun stem horen. En geef ze eens ongelijk. In de democratie laten inwoners zich niet voor niets vertegenwoordigen. Inwoners kijken niet naar structuren of processen, maar naar resultaten. Dat is waar we ons ook sterk voor maken met de VVD-Dronten. Zeker nu!

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com