Leek Meets Dronten (deel 3)

Elke week mailen Irene Korting (Dronten) en ik (Leek) elkaar over politieke issues, maatschappelijke ontwikkelingen en de goede dingen van het leven. Na een kennismaking, en een blog over de verkiezingen vorige week behandelen we deze week het thema jongeren en uitgaan.

Beste Bouke-Jan,
Het weekend staat voor de deur, je hebt zin om eens helemaal de beest uit te hangen maar je hebt geen idee waar je heen moet…


Zonder in een discussie te willen raken met DJ cliché achter de draaitafel, wil ik het toch eens hebben over de reuring in Dronten. De VVD Dronten heeft zich de afgelopen periode actief ingezet om het uitgaansleven in de Dronten meer aantrekkelijk te maken. In verkiezingstijd is dit vaak een terugkerend fenomeen. Want entertainment en dorpse gezelligheid is voor de feel good factor daar is altijd behoefte aan. Maar zeker nu! 
Een goed uitgaansleven waar verschillende leeftijdsgroepen zich kunnen vermaken is belangrijk. Niet alleen voor de gezelligheid uiteraard, maar ook leiden de bijverschijnselen van een amusant nachtleven aan beperking van vernielingen en onrust in de kernen van de gemeente Dronten. Eén van de belangrijke speerpunten van de landelijke VVD is meer blauw op straat. Nu lijkt dit in een gemeente als Dronten niet direct een hoge prioriteit te zijn. Maar ik geloof dat door goede uitgaansvoorzieningen voor jongeren van verschillende leeftijden dat de overlast door eventuele hangjongeren nog meer beperkt kan worden.
 
Dus, reuring is belangrijk niet alleen voor de aantrekkelijkheid van de gemeente Dronten, maar ook vanuit het oogpunt van veiligheid. Als je zorgt dat mensen zich vermaken, voorkom je dat ze rotzooi gaan trappen. De door de VVD-Dronten ingezette reuring moet zeker nu nog meer aandacht krijgen. Op het redeplein in Dronten is de minimale leeftijd nu 18 jaar,voor jonge mensen onder de 18 is het dus nog steeds noodzakelijk om buiten te hangen. Of zijn er slechts een aantal beperkte uitgaansmogelijkheden. Uitgaan is voor de Drontense jongeren heel belangrijk, maar ook problematisch. Veel jongeren wijken uit naar plaatsen als Kampen, Zwolle, en Harderwijk of ze hangen maar wat rond.
 
Als de enige verkiesbare twintiger binnen de VVD-Dronten maak ik me zorgen over de amusementswaarde binnen onze gemeente. Hoe blijf of wordt je aantrekkelijk voor jongeren van verschillende leeftijden die vooral lekker willen genieten?
Ik vraag me af of deze uitdaging ook in Leek speelt en hoe jongeren het uitgaansleven ervaren en wat eraan gedaan wordt door de VVD-Leek.

Beste Irene,
Het weekend staat voor de deur, en de vraag waar we ’s avonds naartoe moeten passeert ook bij mij regelmatig de revue…
 

In de gemeente Leek werd het uitgaansleven altijd voor een groot deel bepaald door één discotheek, Pruim Zevenhuizen. Pruim was een begrip, niet alleen lokaal maar ook regionaal en zelfs landelijk. Ondanks de roep om leuke stapgelegenheden in het dorp Leek zelf, is dit nooit echt van de grond gekomen. Er zijn absoluut meerdere leuke kleine cafés en kroegjes, maar deze hebben moeite de vele dagtoeristen die Leek kent (door bijvoorbeeld Nienoord) vast te houden.
 
Ondanks de moeite die er door de ondernemers gedaan wordt om het uitgaansleven echt op de kaart te krijgen, wat ik ook absoluut waardeer, zie je dat ze er heel veel moeite voor moeten doen en het lang niet altijd redden. De discotheken en kroegen die qua sfeer en muziekkeuze de juiste snaar raken, profiteren hier van en zijn dan ook regelmatig gezellig druk.
 
De reuring is inderdaad erg belangrijk, ook heel bepalend voor de uitstraling van het dorp. Alleen uiteindelijk denk ik dat een gemeente vooral faciliterend zou moeten zijn en niet heel erg sturend. Zo las ik vorige week een krantenartikel dat de gemeente de uitgaanstijden maar moest bepalen. Wanneer je kijkt naar de uitbaters zelf, weet ik haast wel zeker dat ze het niet erg zullen vinden eerder dicht te gaan, alleen is hier wel een wisselwerking met de regio en ook de stad Groningen en natuurlijk ook de omzet. Wanneer je voor de tijden vervroegd ben je veel bezoekers kwijt, maar daarmee ook de omzet en uiteindelijk de ondernemers.
 
Wat dat betreft denk ik dat er niet heel erg moeilijk gedaan moet worden vanuit een gemeente, wanneer er aan de landelijke richtlijnen voldaan wordt en er weinig overlast is, moet het mogelijk zijn ergens in de gemeente te ondernemen, dit is ook iets waar wij ons vanuit de VVD in de gemeente Leek ook altijd sterk voor hebben gemaakt. Zo hebben we voorgesteld de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) uit te kleden en dit werkt. Toch zijn we nog niet zover als In Zoetermeer (zie de hyve van Patrick van Domburg) waar ze met het beperken van de regelzucht erg goede resultaten geboekt en zelfs prijzen hebben gewonnen, ik zou zeggen een voorbeeld voor elke gemeente!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com