Leek meets Dronten (deel 12)

Elke week mailen Irene Korting (Dronten) en ik (Leek) elkaar over politieke issues, maatschappelijke ontwikkelingen en de goede dingen van het leven. Na vorige week een blog over de brede school, deze week een blog over bouwen en wonen.

Beste Irene,

Vanmorgen bij het doornemen van de verschillende nieuwsberichten, tweets en reactie viel mij één kop op: “Noorden gaat duurzaam bouwen” (link). Het Dagblad van het Noorden kopt met een vrijwel vergelijkbare kop: “Noorden proeftuin voor duurzaam bouwen”. Het komt erop neer dat alle woningen die vanaf 1 juli in de provincies Drenthe, Friesland, Groningen en Noord-Holland worden gebouwd aan strengere milieueisen dan in de rest van het land moeten voldoen. Minister Van der Laan van Wonen stelt wel 100-duizend euro voor deze proeftuin beschikbaar.

Het voorstel is natuurlijk een mooi streven. De VVD in de gemeente Leek vindt dan ook dat wanneer een gemeente duurzame ontwikkeling nastreeft ze zelf het goede voorbeeld moet geven. Wel moet altijd de balans gevonden worden tussen duurzaam en financieel. Duurzaam mag namelijk niet betekenen: dus duur. En juist dat laatste is een enorme valkuil.

In de gemeente Leek hebben we namelijk in ons intergemeentelijk structuurplan (IGS) aangegeven welke kant wij op willen met de woningbouw in onze eigen en de buurgemeente. Naast dit plan hebben we daar ook onze eigen visie op, want elk dorp in onze gemeente heeft zijn eigen karakter en de ontwikkelingen in een dorp moeten bij dat karakter passen. Aan de andere kant moet er een goede afweging gemaakt worden tussen de variatie in het woningaanbod en de woonomgeving.

Nu zijn de exacte voorwaarden nog niet bekend, maar juist in een sector (de bouw) waar door de crisis erg veel klappen zijn gevallen, moet je mijn inziens erg voorzichtig zijn met het toepassen van een ‘proeftuin’. Kijkend naar dit kabinet dan ligt het in de lijn der verwachting dat er onmogelijke voorwaarden gesteld gaan worden, die samen met de uitbreiding van de taken voor de gemeenten in combinatie met de beperkte of zelfs naar beneden bijgestelde budgetten er voor zorgen dat gemeenten straks twee keer de rekening betalen.

De VVD staat voor slimme oplossingen, waar bij nieuwbouw een goede combinatie wordt gevormd tussen sociale huur en koopwoningen. Daarnaast moet het voor starters mogelijk zijn een eigen woning te kopen, verder kunnen in samenwerking met de woningcorporaties en projectontwikkelaars wordt gezocht naar nieuwe woonvormen voor ouderen en naar oplossingen
voor toekomstbestendig bouwen.

Het toekomstbestendig bouwen, zou heel goed duurzaam kunnen zijn. Maar ook de werk- en leefbaarheid moet hierbij niet uit het oog worden verloren. Zo kan men ook denken aan initiatieven als woonzorgzones. Nu ben ik erg benieuwd naar hoe dit in Dronten geregeld is en hoe jullie hier als lokale VVD tegenaan kijken.

Beste Bouke-Jan,

Het lijkt mij een goede ontwikkeling dat men bewust gaat kijken naar duurzaam bouwen. Maar ik heb wat moeite met de term ‘duurzaam’, het verplichtende karakter en met de financiële omvang van de proeftuin.

Alhoewel een proeftuin voor bewust, energiezuinig, duurzaam en efficiënt bouwen in het Noorden zeker een goede ontwikkeling lijkt heb ik vraagtekens bij het verstikkende effect van deze oefening. De verplichting om vanaf 1 juli alle woningen duurzaam te bouwen geeft aan dat zij (de overheid) weet wat goed voor ons is en dat kan toch niet de bedoeling zijn? En hoe gaat men dat organiseren voor slechts één ton? Bovendien is er geen eenduidig antwoord over de terminologie duurzaam bouwen. Volgens mij moet daar eerst een helder beeld over komen.

Echter kan een dergelijk initiatief een kleine economische stimulans voor de noordelijke regio’s betekenen. Hier vanuit centraal Nederland ben ik erg benieuwd naar de uitkomsten van zo’n proeftuin. Want ook hier is het belangrijk dat er goed nagedacht wordt over de houdbaarheid van onroerend goed.

Ook de VVD- Dronten vindt dat, waar renovatie of nieuwbouw wordt gepleegd, het bouwen van levensloopbestendige woningen moet worden gestimuleerd. Uiteraard moet er rekening worden gehouden met duurzaam bouwen. Ditzelfde geldt ook voor duurzaam ondernemen. Over beide zaken dient van te voren bewust nagedacht te worden, ruimte te worden gecreëerd om tot een duurzaam resultaat te komen. Niet alleen in het Noorden is dit van belangrijk, maar zeker ook in Flevoland. Zeker nu. Want door de dubbele vergrijzing komen er steeds meer ouderen in Dronten. Heel Nederland vergrijst, maar Flevoland nog sneller.

Door snelle toename van de bevolking in de jaren 60 en 70 worden hier meer mensen tegelijk oud dan in de rest van het land. Deze ouderen willen bovendien graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen ook als zij intensieve zorg nodig hebben. Deze wens moet de gemeente respecteren, maar aan de andere kant moet het ook praktisch uitvoerbaar zijn. Dit kan gecombineerd worden door het realiseren van woonzorgzones. Hier worden zoveel mogelijk woningen gerealiseerd die geschikt zijn voor ouderen in de nabijheid van een zorgsteunpunt gerealiseerd. Vanuit dit steunpunt kan efficiënt zorg geleverd worden die ook 24 uur beschikbaar is.

De rol van de gemeente is het bestemmen van het gebied en faciliteren van levensloopbestendige woningen. Dit voorkomt aanspraak op het WVG (Wet Voorzieningen Gehandicapten) budget. Door ook in Swifterbant en Biddinghuizen een woonzorgzone te realiseren wordt voorkomen dat mensen gedwongen naar Dronten moeten verhuizen zodra zij niet voorziene zorg nodig hebben. Kortom, VVD-Dronten is voorstander van duurzaam bouwen. Waarbij duurzaamheid staat voor bewust overwegen, kostenefficiënt bouwen en toekomstgericht nadenken. Zeker nu!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com