Leek meets Dronten (deel 13)

Elke week mailen Irene Korting (Dronten) en ik (Leek) elkaar over politieke issues, maatschappelijke ontwikkelingen en de goede dingen van het leven. Na vorige week een blog over bouwen en wonen, deze week een blog over ondernemers.

Beste Bouke-Jan,

Veel ondernemers hebben het op dit moment zwaar. In alle drie de kernen van de gemeente Dronten klinkt veel ongenoegen over het ondernemersklimaat dat door de gemeente wordt gecreëerd. Het is onbegrijpelijk hoe de gemeente kan meewerken aan aanvragen van nieuwe ondernemers die ervoor zorgen dat de huidige ondernemers klandizie kwijtraken. Zo hebben we in mijn woonplaats Swifterbant nu op zaterdag een bloemenkraampje op het dorpsplein terwijl er net een ondernemer is die naast cadeauwinkel flink heeft geïnvesteerd in vrolijke bloemetjes.
Stuurt de gemeente op deze ontwikkeling of kan de ondernemersvereniging hier niet iets aan doen? Zodat de ondernemers afspraken met elkaar kunnen maken over het assortiment en mogen samenwerken om het winkelend publiek naar het winkelcentrum te krijgen dat voorziet in alle collectieve behoeften.

Als bewoner van het appartementencomplex boven de winkels is het ook mijn belang dat ik mijn dagelijkse boodschapjes hier in het dorp kan blijven doen en dat ik niet boven een leegstaand winkelcentrum kom te wonen. Ook heeft dit nogal wat gevolgen voor de oudere medemens die meestal niet gemakkelijk zijn of haar boodschapjes buiten het dorp doet.

Vandaar dat ik mezelf, als zelfstandig ondernemer, lid van de stuurgroep Swifterbant en kandidaat raadslid wil inzetten voor behoud van het winkelgamma in alle drie de kernen. Het is voor mij belangrijk dat de gemeente ondernemers helpt om tot een compleet en gezond winkelaanbod te komen.

Zo heeft de VVD-Dronten oog voor de ondernemers! Zeker nu! Want nu is het nodig om de ondernemers te helpen het hoofd boven water te houden. Onze eerste speerpunt “Het behoud van gratis parkeren” is hier een voorbeeld van.

Maar nieuwsgierig als ik ben, ben ik benieuwd hoe het in Leek gaat met de lokale middenstand? En of er afspraken zijn gemaakt met de gemeente om te komen tot een compleet winkelaanbod. En welke rol de ondernemersvereniging hierbij heeft. Dus, Bouke-Jan wat ga jij, als kandidaat raadslid doen voor de ondernemers?

Beste Irene,

Ondernemers zijn de motor van onze economie, als ik kijk naar onze gemeente, dan is de gemeente Leek gelukkig nu een aantal jaren achterelkaar de meest MKB–vriendelijke gemeente van de provincie Groningen. Vanuit de kaders in de raad worden hier de voorwaarden geschept, naast natuurlijk de dienstverlening die voor de ondernemers ook van belang is.

In die dienstverlening, maar ook via andere kanalen is een goede communicatie heel erg belangrijk. Daarnaast moet de regelgeving zoals die wordt geformuleerd wel hout snijden en niet alles tot in den treuren willen vastleggen, daarom proberen wij als VVD in de gemeente Leek ook kritisch te zijn ten opzichte van de overbodige regelgeving.
Vanuit deze ervaring en visie kan ik mij toch moeilijk verenigen met jouw standpunt met betrekking tot het bepalen van welke winkels er in een centrum zich moeten vestigen. Want hoewel je wel een goed totaalaanbod wil, is het niet realistisch in elk centrum een Bijeenkorf neer te zetten en gedijt elke HEMA of Blokker ook niet even goed in elk dorp. Het ondernemerschap moet namelijk gestimuleerd worden en niet ingeperkt. Tijdens één van de vergaderingen het afgelopen jaar bleek dat onze gemeente ruim 30 kappers / kapsalons kent. Dat is natuurlijk erg veel, maar als ze naast elkaar kunnen bestaan wil ik deze mensen dat niet ontnemen. Iedereen heeft dan ook de mogelijkheid te kiezen en de ondernemers hebben de mogelijkheid zich te onderscheiden.
Persoonlijk denk ik ook niet dat hier een taak voor de gemeente licht, want wanneer de ruimte er is om te ondernemen dan zal deze benut worden, daar ben ik van overtuigd. De gemeente heeft echter wel een taak in het aantrekkelijk maken van de centra, nu valt er over deze term te discussiëren, maar als wij bijvoorbeeld naar het centrum van Leek kijken dan zijn hier best mogelijkheden om dit aantrekkelijker te maken en tegen die tijd zullen de ondernemers ook hun plek (her-)vinden.
Concreet wil ik mij dus inzetten voor de goede randvoorwaarden om te ondernemen, want zeker nu verdienen de ondernemers het vertrouwen!

0 gedachten over “Leek meets Dronten (deel 13)”

  1. BJ eerder dan Irene!

    @ Irene: Gemeente moet zich verre houden van protectionisme van zogenoemde zittende ondernemers. Laat de markt zijn werking doen binnen de (planologische en andere) kaders van de gemeente. vrije markt en dynamiek in de marktsector leidt uiteindelijk tot betere resultaten dan de geleide economie die je lijkt voor te staan. Of begrijp ik je soms verkeerd als je voor bescherming van plaatselijke ondernemers pleit?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com