Dag van de belegger

Afgelopen vrijdag was de dag van de belegger. Ter gelegenheid van deze dag werd er door de VEB op 26 & 27 november een beursvloer ingericht in de Amsterdam Rai. Gisteren heb ik dit mee mogen maken, wat een leuke ervaring was.

De aanwezige organisaties nemen steevast het (economisch) herstel mee en willen daarmee weer het vertrouwen  herwinnen om vermogen in fondsen te kunnen onderbrengen. Allemaal met een verschillend risicoprofiel en verwacht rendement, één ding is echter zeker de weg gaat weer omhoog. De grafieken laten het zien, de economieën groeien weer; dus we moeten investeren, toch?

Nu ben ik zelf nog geen belegger, maar ik vind het wel heel erg interessant om allemaal te observeren. Het beleggen heeft wanneer er gekeken wordt naar het gemiddeld rendement het beter gedaan dan investeren in bijvoorbeeld goud of vastgoed. Toch is niet iedereen er beter van geworden en blijken de beleggingen met een laag risicoprofiel uiteindelijk de beste keuzes.
Wil je maximale winst behalen, dan moet je voor het ontstaan van trends handelen. Dus zodra je denkt dat het dal bereikt is, kopen en wanneer je denkt dat de piek bereikt is verkopen. Turbo’s blijken in dit plaatje goede indicatoren voor gewone aandelen, de stop – loss waarde geeft namelijk goede indicatoren om te kopen of verkopen. Echter wordt om dit scherp te krijgen vaak uitgegaan van technische analyses (statistische doorrekening van het verleden om een beeld te krijgen van toekomstige ontwikkelingen) en deze geven slechts in 50% van de gevallen de juiste uitkomst. De fundamentele analyses scoren zelfs nog ietsje lager.

Met andere woorden, het zijn leuke indicatoren, maar wat heb je er nu werkelijk aan? Die vraag kwam gedurende de dag in me op, maar echt een heel scherp antwoord heb ik hier niet op gevonden. De aandelenkoersen worden nog steeds bepaald door vraag en aanbod, die op haar beurt weer erg afhankelijk is van hypes. Juist omdat hier in grote mate sprake is van kuddegedrag, verbaas ik mij erover dat er niet meer aandacht aan emotiemanagement op de markt wordt besteed. Ook het gebruik van sociale media is iets wat nog steeds niet lijkt ingeburgerd, lijkt mij een gemiste kans.

Al met al zie ik veel kansen, maar betwijfel ik of de analyses met veranderende markten echt een antwoord geven op de nieuwe verhoudingen die ontstaan. Er komt steeds meer informatie beschikbaar, maar de interpretatie en het gebruik van deze data vormen de sleutel van het nemen van goede beslissingen. Mijn advies staar je niet blind op één specifiek segment en probeer met een open vizier te reageren op nieuwe ontwikkelingen die eraan zitten te komen.

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com