De zomer voorbij, het stemmen nabij

De zomer voorbij, het stemmen nabij

Wanneer je erg cynisch terugkijkt op de zomer zou je je af kunnen vragen, welke zomer? Er was geen overvloed aan extreem zonnige dagen en er is ook best wat neerslag gevallen. Maar dan zit je precies in de negatieve spiraal die ik steeds vaker terug zie en waar ik me ook steeds vaker aan stoor. Waarom is het niet mogelijk om voor elk negatief bericht een positief alternatief te vinden?

Met alle economische en politieke toestanden in Nederland maar ook daarbuiten had de sportzomer van 2012 het uithangbord kunnen worden die positiviteit uitstraalde en uit bleef stralen. Het EK voetbal in Polen & Oekraïne ging jammerlijk verloren en de afwikkeling was ook allerminst chique. Van de Tour de France werden de vooraf gewekte verwachtingen niet helemaal waargemaakt, maar wel weer een mooi evenement. En de (Para) Olympische Spelen zijn boven verwachting verlopen (20 medailles tegen 16 voorspeld; bron PWC) of verlopen bijzonder goed.

Toch lijkt bij alle verslaggeving niet de sport maar de ego’s van de presentatoren en commentatoren centraal te staan. Hoe anders is dat bij bijvoorbeeld Sporza, er was meer sport te zien, de sporters (zelfs de Nederlandse) worden met respect benaderd en als helden behandeld. Wanneer je de sporten waarin wij succes vieren echt een aanzuigende werking wilt laten hebben dan moet je de mensen die dergelijke prestaties neerzetten ook op een voetstuk zetten maar ze ook zo behandelen.

Nu de campagnetijd ondertussen is aangebroken kun je zien dat weer vele vrijwilligers en kandidaten zich inzetten voor een goed resultaat op 12 september 2012. Ik heb het jaren gedaan, ik weet wat het is en ik heb respect voor iedereen die hier zijn/haar steentje aan bijdraagt. Inhoudelijk is iedereen zijn eigen gelijk aan het onderbouwen met mooi opgebouwde oneliners ondersteund met zorgvuldig geframede feiten, want anders wordt het door de Fact Club genadeloos onderuit gehaald.

Als ik nu kijk naar die lijsttrekkersdebatten waar de lijsttrekkers als popidolen elkaar te lijf gaan, dan moet ik gek genoeg een beetje terugdenken aan mijn kleuterklas. Iedereen heeft de drang om zich te bewijzen op zijn eigen manier. Buma neust al naar zijn gezinnetje, Samson weet het altijd beter (of het ook beter is voor Nederland is de vraag), Pechtold op zoek naar zijn Europese handeltjes en Wilders dwars als altijd zit volgens mij vooral met zijn roots in de knoop, maar samen tegen Rutte, want zo goed mag je natuurlijk niet zijn.

Ik ga nu eerst maar eens lekker van de nazomer genieten, hopelijk kiezen jullie net als ik voor de inhoud.

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com